Kuća Stamenka Miloševića

Kuća Stamenka Miloševića (ulica Vuka Karadžića)


Po veličini i po finoći spoljne obrade ovaj stambeni objekat svrstava se u reprezentativnija arhitektonska ostvarenja. Vlasnik i naručilac ove porodične kuće je bio vlasotinački trgovac Stamenko Milošević koji je u Solunu izvozio kožu i sitnu stoku. Prema podacima dobijenih od njegovih potomaka, Stamenko je imao tri sina, Trajka, Kristu i Dušana, a kuću je ostavio u nasledstvu najstarijem sinu Trajku.



Prema kazivanju Trajkovih potomaka, kuća je građena 1885. godine. Projektant je ostao nepoznat, ali po načinu obrade zidnih platna bio je poznavalac arhitektonskih stilova koja su sledila romantičarska stremljenja u srpskoj arhitekturi. Osnova objekta je četvorougaona, podrumski deo je na svodove, a krov je na četiri vode. Glavna fasada sa balkonom okrenuta je Vlasini. Dvokrilna balkonska vrata naglašavaju vertikalnu simetriju fasade. Levo i desno od nje su prozorski otvori, uokvireni kanelovanim pilastrima koji nose lučne zabate. Ispod prozora su stilizovane parapetne ploče u nizu, koje daju ritam i sklad glavnoj fasadi. Sličnu obradu imaju i ostale fasade. Jedna od njih je vidljiva sa ulice, a druga je okrenuta ka dvorišnom delu parcele. U dvorištu se nalaze stariji objekti, jedan građen u moravskom stilu, sa pokrivenom tremom na arkadama, koš i bunar.




Unutrašnjost objekta je jednostavna i funkcionalna. Levo i desno od hodnika raspoređene su sobe, po dve sa svake strane hodnika, a u čelu su vrata koja vode na balkon. Plafoni soba ukrašeni su biljnom ornamentikom, rađenom u fresko tehnici.



Objekat pleni svojom lepotom, masivnošću i privlačnom arhitektonskom obradom. Podseća na vreme kada se Vlasotince nalazilo u usponu svog razvoja, a istovremeno govori o vlasniku i o njegovom mestu u društvu. Objekat su obnovili 2008. godine, u svojoj dubokoj starosti, Branislava, Radmila i Milorad Milošević, Stamenkovi, potomci, uz pomoć svog kuma Slobodana Ćukalovića. Sačuvali su autentičnost kuće, a podrumski deo preuredili, sa ciljem da to bude Galerija za kulturna dešavanja. Namera im je bila da kuću poklone gradu, ali smrt ih je pretekla. Njihov jedini vlasnik kuću je prodao privatniku, pa od 2016. godine predstavlja ugostiteljski objekat koji nosi naziv "Vila Gunjetinac".



Tekst: GRADITELJSKO NASLEĐE VLASOTINCA (drugo dopunjeno izdanje), Danica Valčić, Vlasotince, 2018.

Fotografija: Slobodan Ćukalović

Comments

Popularne obajve

PRIREDBE TAKVE VRSTE U SRBIJI TADA NIJE BILO - VINSKI BAL

PUTOVANJE KROZ VREME - KAKO SMO POČELI DA ZABORAVLJAMO

Putovanje kroz vreme - (ne)kulturno nasleđe Vlasotinca

ISIDOR MITIĆ - VLASOTINAČKI KNJIŽAR