PRIREDBE TAKVE VRSTE U SRBIJI TADA NIJE BILO - VINSKI BAL

Krajem jula 1960. godine u Vlasotincu je održan prvi "Vinski bal". Ova manifestacija živeće i nekoliko narednih godina sa izuzetkom 1963. godine kada "Vinski bal" nije održan zbog lošeg vremena.


Ideja o održavanju "Vinskog bala" potekla je od vodećih Vlasotinčana onog vremena kao što su bili: Vlastimir Veličković, Petar Živković, Dragiša Guberević, Pavle Đokić-Paća, Žika Atanasijević, Petar Petrović-Šop tadašnji direktor Vinarske zadruge, Srba Milenković - direktor leskovačkog Sajma, Vojislav Dobrijević-čuveni novinar Politike koji je sve to eksponirao kroz štampu, i  mnogi drugi.
Nekoliko "Vinskih balova" održano je u saradnji sa Međunarodnim Sajmom tekstila i tekstilnih mašina koji se održavao u Leskovcu.
Direktor prva četiri "Vinska bala" bio je Vlastimir Veličković-Dejanac koji nam je ispričao kakvi su bili "Vinski balovi" koji su se održavali tih davnih 60-tih godina:
Pripreme za "Vinski bal" bile su po nekoliko meseci unapred. Vlasotince je tada menjalo svoj ustaljeni izgled. Manifestacija se odvijala na platou Bašte "Park" (od mosta do Maričkino).
Bašta "Park"

U varošici na Vlasini te noći postojao je samo jedan put - onaj koji je vodio preko gvozdenog mosta iskićenog i osvetljenog, pa dalje kroz Vinsku bačvu koja je predstavljala kapiju "Vinskog bala". Prilaz bačvi bio je opsednut hiljadama ljudi koji su rešili da tu noć provedu uz vino pored vinogradarskih koliba, ražnjeva, vodenica, uz specijalitete sa roštilja, vruće pogače. Programski deo "Vinskog bala" je trajao kratko, obuhvatao bi izbor lepotice "Vinskog bala" i izbor najveselijeg gosta.


U programu su učestvovali najpoznatiji pevači i glumci tog vremena. Bilo je pet platoa od kojih je svaki imao svoje ime: "Tri grozda", "Alas", "Maričkino", "Park", "Za lutajuće goste". Sve bi bilo uveličano bogatim vatrometom, bengalskim vatrama, vodoskocima. Te daleke 1960. godine za Mis "Vinskog bala" izabrana je Divna Cvetković iz Beograda. Kolo se vilo uz pesmu sve do ranog jutra, do izlaska sunca, a onda su se gosti polako razilazili.

Te zabave nadmašile su očekivanja i najvećih optimista iz redova priređivača, a oduševile oko 8000 gostiju i nekoliko hiljada Vlasotinčana. Priredbe takve vrste u Srbiji tada nije bilo.
Možda je sve to mogla najbolje da oslika rečenica Milana Nešića kraljevog dvorskog ađutanta i poznatog hidrologa koji je mnogo voleo Vlasotince i bio njegov čest gost, a čije prezime nosi kej pored Vlasine, a koju nam je ispričao Petar Živković:
Bio sam nedavno na kongresu u Veneciji, ali posle ove noći i posle ovoga što sam doživeo ovde,  Veneciju brišem, u sećanju mi ostaje Vlasotince.


ZAPISANO NA DRUGOM "VINSKOM BALU"

Proslava drugog "Vinskog bala" ostala je zabeležena u tadašnjim sredstvima javnog informisanja. Prenosimo nekoliko redova iz "Borbe":
Veliki bal održan je na "vinskom stadionu", kroz koji su proticali "Grom", "Plemenka", "Ružica" i nešto reke Vlasine. Juče je drumom iz Leskovca prošao dosad najduži karavan. Na ulazu u grad saobraćajni znak sa poništenom testijom stavljao je do znanja: "Zabranjena upotreba vode". Uveče u 20 časova "vinski stadion" je otvoren. Na jednu bačvu koja predstavlja kapiju, napada nekoliko hiljada gostiju. Bačva se drži, a desetak lepotica predaje čuturicu vina i osmeh po ulaznici koja je koštala hiljadu dinara. Gosti su iz svih krajeva zemlje kao i inostranstva. U 21 čas divan prizor, hiljade raznobojnih svetiljki, vatromet, zapalila se reka. Kao u priči koja na kraju kaže: "i ja sam tamo bio i vino pio". Proslava se završila specijalitetom "Made in Vranje". Svirači se rasture po brdu i trubama dozivaju izgubljeno jagnje. Priređivači su ostali da brinu kako da prošire prostor za sledeću priredbu, jer videlo se, tesne su bile obale bistre Vlasine.

ZANIMLJIVOSTI

Za pripremu i organizaciju prvih "Vinskih balova" vezano je niz zanimljivih situacija, neke od njih nam je ispričao Petar Živković , jedan od tadašnjih organizatora bala:
Problem u organizovanju manifestacije bio je kako naći dobru muziku. Najbolji orkestar tog vremena u Srbiji bio je duvački orkestar Bakije Bakića iz Vranja. Lično sam išao da ga angažujem, međutim, njihova cena bila je previsoka za naše uslove. Ubeđujući ga rekao sam Bakiji da će sledeće godine poželeti da svira i to besplatno. Tada smo se dogovorili o prihvatljivoj ceni za obe strane. Orkestar je došao i odradio svoj posao, a posle bala, sam Bakija Bakić ponešen utiscima, rekao je da će sledeće godine zaista svirati besplatno. Tako je i bilo.

Druga interesantna situacija je:
...Jedan od učesnika prvih "Vinskih balova" bio je i naš poznati glumac Milan Srdoč. Bio je među veselijim gostima, jutro ga je zateklo na platou u blizini Mlina, čije pogone je tada pokretala voda. Klopot vode bunovnog Srdoča podsetilo je na železničku stanicu. Mislivši da se nalazi u blizini železničke stanice od radnika Mlina zatražio je dve vozne karte za Beograd.
Milan Srdoč


 Tekst:
List "Vlasina" avgust 1995.
Fotografije:
List "Vlasina" avgust 1995.
Bratislav Jovanović
https://www.youtube.com/watch?v=pvwuzYDW3_w
https://sr.wikipedia.org/wiki/Милан_Срдоч

Comments

Popularne obajve

PUTOVANJE KROZ VREME - KAKO SMO POČELI DA ZABORAVLJAMO

Da li znate...

Putovanje kroz vreme - (ne)kulturno nasleđe Vlasotinca